Herdenking

Het Comité heeft het voornemen elk jaar rond of op de dag van de Internationale Holocaustherdenking (27 januari) voor de inwoners van Gooise Meren en andere belangstellenden  een herdenkingsbijeenkomst in het gemeentehuis te Bussum te organiseren.  Als onderdeel hiervan zal er telkenmale een gedachtenismoment bij de plaquette in de hal plaatsvinden.  

2020

Indrukwekkende Holocaust Herdenking

Gooise Meren stond maandagavond, op Holocaust Memorial Day, exact 75 jaar na de bevrijding van concentratiekamp Auschwitz , voor de tweede keer stil bij de slachtoffers van de Holocaust. De herdenkingsbijeenkomst in de volle raadzaal van gemeentehuis was ingetogen, indrukwekkend en afwisselend. Keynote-speaker was Saskia van den Heuvel, maakster van ‘Het Vergeten Getto’, de documentaire over Asterdorp, het heropvoedingskamp in Amsterdam Noord, waar in de oorlog veel statelozen Joden uit het Gooi waren gehuisvest. De film werd later op de avond vertoond in het Filmhuis Bussum. Verrassend en ontroerend was de bijdrage van Annet Betsalel over het Vefferhuis in Bussum, waar in de oorlog de familie Veffer ondergedoken had gezeten. Na de bijeenkomst in de raadzaal, omlijst door stemmige muziek door Hans Roelofsen (cello) en Vaughan Schlepp (piano) legde burgemeester Han ter Heegde samen met Boaz Rietveld (13) en Bibi Schwartz (12), inwoners van Gooise Meren, bloemen bij de herdenkingsplaquette in de hal van het gemeentehuis. Daar volgde ook een minuut stilte. De tweede Holocaust-herdenking was georganiseerd door het Holocaust Comité Gooise Meren

Na de opening door burgemeester Han ter Heegde, was het woord aan de voorzitter van het
Holocaustcomité Gooise Meren Harry Mock die hierbij ook vertelde over zijn eigen onderduik.

Een indrukwekkende uiteenzetting over het ‘Het Vergeten Getto’ het Asterdorp door Saskia van den Heuvel .

Verrassend en ontroerend was de bijdrage van Annet Betsalel over het Vefferhuis in Bussum, waar in de oorlog de familie Veffer ondergedoken had gezeten.

De muziek werd deze avond verzorgt door Hans Roelofsen (cello) en Vaughan Schlepp (piano)

Veel interesse voor het moment van herdenking. Burgemeester Han ter Heegde en Boaz Rietveld (13) en Bibi Schwartz (12) na het leggen van de bloemen en het ontsteken van de kaars.

2019

De eerste door het comité georganiseerde herdenking vond plaats op 23 januari in de raadzaal van het gemeentehuis. Na een welkom door burgemeester Han ter Heegde en een toelichting door de voorzitter van het comité Harry Mock, was het de beurt aan gastspreker Salo Muller. Deze vertelde het indrukwekkende verhaal van zijn onderduikperiode en het verlies van zijn ouders. Tevens  werd een korte film vertoond, gemaakt door Annet Betsalel, met het schokkende relaas over in de oorlog verdwenen kinderen uit Naarden en Bussum.

Na afloop van de herdenkingsbijeenkomst werd in de hal een plaquette onthuld door twee kinderen, tezamen met de burgemeester. De plaquette is er gekomen op initiatief van het comité met medewerking van het gemeentebestuur.

Burgemeester Han ter Heegde opende de bijeenkomst Gastspreker was Salo Muller

Foto’s van de vertoonde film gemaakt door Annet Betsalel

Nathan Schwartzberg en Hanna Mock na de onthulling

Video-impressie ( met dank aan Annet Betsalel en Nefesh producties )